Wat is AT?

Autogene training (AT) is een ontspanningsmethode die je direct toe kunt passen in het dagelijks leven.
Training: door regelmatig te oefenen.
Autogeen: ontstaat uit je zelf.
Het vermogen ontwikkelen om uit jezelf op elk gewenst moment om te kunnen schakelen van drukte naar een toestand van rust en ontspanning (fysiek en mentaal). Hierdoor leer je beter met stress omgaan.

De training bestaat uit een aantal oefeningen waarbij je de aandacht achtereenvolgens richt op:

  • Spieren (ontspannen)
  • Bloedvaten (warmte)
  • Ademhaling (gelijkmatig)
  • Hartslag (rustig)
  • Maag/darmgebied (warmte)
  • Voorhoofd (koel)

Tijdens de bijeenkomsten (acht keer 1,5 uur) wordt er achtergrondinformatie gegeven. In elke sessie voegen we een volgende stap toe aan ons oefenprogramma. Ook komen hier de problemen aan de orde die je tegen kunt komen bij het zelfstandig oefenen. Te denken valt aan: Probleem om discipline op te brengen om regelmatig te oefenen, te snel en te veel verwachten, onrust, moeite met concentreren.

De effectiviteit van AT is in veel onderzoeken en wetenschappelijke studies vastgesteld. (F. Stetter, & S. Kupper. (2002) Autogenic Training: A meta-analysis of clinical outcome studies)
De methode wordt vanwege zijn eenvoudig te leren en toe te passen oefeningen door veel mensen gebruikt. De dagelijkse oefeningen duren maar kort: drie keer 5 tot 15 minuten per dag. Wanneer je regelmatig oefent wordt het steeds eenvoudiger om in korte tijd om te schakelen van spanning naar ontspanning.